במבנה

  • אם ניתן לצאת מהמבנה בתוך שניות ספורות - צאו מיד לשטח פתוח.
  • אם לא ניתן לצאת מהמבנה בתוך שניות ספורות - היכנסו לממ"ד והשאירו את הדלת והחלון פתוחים.
  • אם אין ממ”ד - צאו לחדר המדרגות, ואם ניתן, המשיכו לרדת עד ליציאה מהבניין. אין להשתמש במעלית.

 

בחוץ

  • הישארו בשטח הפתוח והתרחקו ממבנים, מעצים, מכבלי חשמל ומפריטים שעלולים ליפול ולסכן אתכם.

 

ברכב

  • עצרו מיד בצד הדרך וחכו בתוך כלי הרכב עד שרעידת האדמה תיפסק - הרכב מגן עליכם.
  • הימנעו מעצירה מתחת לגשר, על מחלף, בקרבת מבנים או מתחת למדרון תלול מחשש לקריסתם, והתרחקו מהם ברכב או ברגל.

 

יש סימנים המעידים על תחילתה של רעידת אדמה, אבל רובנו נחוש בלבול ברגע הראשון. בקרוב יהיה ניתן לספק התרעה על התרחשותה, באופן שיאפשר לנו לפעול בזמן ולהציל חיים.

 

דגשים והנחיות מפיקוד העורף

קודם כל הורידו את האפליקציה של פיקוד העורף:

במדינת ישראל צפויה להתרחש רעידת אדמה חזקה, שתגרום לאסון המוני המלווה באלפי הרוגים ופצועים ובהרס רב של מבנים ותשתיות. זאת מאחר שבשטחה של ישראל עובר "השבר הסורי-אפריקאי", שגרם לרעידות אדמה הרסניות וקטלניות רבות בעבר. העובדה שלא הייתה רעידת אדמה חזקה מזה זמן רב, מגדילה את הסיכוי שתתרחש בישראל רעידת אדמה חזקה בקרוב.

אמנם, לא ניתן למנוע את רעידת האדמה הבאה, אולם בכוחנו לצמצם את שיעור הנפגעים. ברעידת אדמה, כל רגע מציל חיים. הניסיון שנצבר בעולם מוכיח, כי כאשר האוכלוסייה יודעת כיצד לפעול בזמן אמת ונקטה בפעולות היערכות מקדימות - לרבות הכנת הבית והמשפחההכנת ציוד לחירום, בחירת המקום הבטוח בזמן רעידת האדמה והכרת ההנחיות מצילות חיים בעת רעידת אדמה - שיעור ההרוגים והנפגעים מצטמצם משמעותית.

הפעולות שנעשה היום, לפני רעידת האדמה, ובזמן רעידת אדמה - יכולות להציל את חיינו.

לא ניתן אמנם לחזות את רעידת האדמה, אבל מעתה ניתן להתריע על התרחשותה. רשות החירום הלאומית והמכון הגיאולוגי התקינו מערכת של רשת גלאים סיסמיים ברחבי המדינה, המאפשרת לזהות רעידת אדמה בראשיתה. מערכת זו חוברה למערכת ההתרעה של פיקוד העורף כדי לספק לציבור התרעה על התרחשותה של רעידת אדמה.

ההתרעה החדשה מפני רעידת אדמה מאפשרת לכם לדעת מה קורה רגע אחד לפני, כדי שתספיקו להגיע למקום בטוח. ההתרעה תתקבל בצופרים וביישומון פיקוד עורף. בהתאם לפירוט הבא:

 יישומון פיקוד העורף - מספק התרעה אישית לנייד בהתאם למיקום שבו אתם נמצאים (יש להפעיל את שירותי המיקום). בקבלת התרעה על רעידת אדמה, יופיע על המסך הכיתוב "רעידת אדמה" בתוספת צליל קצר שנשמע כמו אזעקה כדי לעורר את תשומת הלב לכך שקיימת סכנה, המלווה בכריזה: "רעידת אדמה" והנחיות כיצד לנהוג כדי להגן על עצמכם. המלל והכריזה יתקבלו בהתאם לשפה שהוגדרה ביישומון או בטלפון הנייד - עברית, ערבית, אנגלית או רוסית. אם היישומון טרם הותקן בנייד - הורידו אותו עכשיו.

• צופרי פיקוד העורף - ההתרעה על רעידת אדמה תופעל באמצעות צליל קצר שנשמע כמו אזעקה כדי לעורר את תשומת הלב לכך שקיימת סכנה, בתוספת כריזה שחוזרת מספר פעמים: "רעידת אדמה".

* בעוד מספר שבועות, הפצת ההתרעה לרעידת אדמה תתאפשר גם באמצעי התקשורת.

התרעה לרעידת אדמה - תופעל עם זיהוי רעידת אדמה החל ממגניטודה של 4.5 ומעלה, שיש לה פוטנציאל להיות משמעותית ואף לגרום לנזק ולסכנת חיים. זאת כדי לספק לאזרחים שניות בודדות ואף יותר באזורים המושפעים (תלוי במרחק מהמוקד), על מנת לפעול ולעבור למקום בטוח שבחרנו מראש. זה מציל חיים. ההתרעה תופעל בכל מקום שעלול להיות נתון בסכנה כתוצאה מרעידת האדמה.

סימנים לרעידת אדמה - בנוסף לקבלת התרעה על רעידת אדמה, קיימים מספר סימנים המעידים על תחילתה של רעידת אדמה: הרצפה רועדת וזגוגיות החלונות משקשקות במסגרותיהן, קיים קושי לעמוד ביציבות ועלולים לחוש סחרחורת קלה, המנורות מתנדנדות על התקרה, חפצים רועדים, גולשים על משטחים או נופלים, ורהיטים מתחילים "לשוט" על הרצפה.

בכל מקרה - אם מקבלים התרעה לרעידת אדמה, או שמרגישים ברעידת אדמה - יש לפעול מיד ולעבור למקום בטוח שבחרנו מראש.

חשוב לדעת, כי בזמן רעידת אדמה, רוב האנשים לא מזהים ברגע הראשון כי אכן מדובר ברעידת אדמה. למעשה, בזמן רעידת אדמה אנחנו עוברים בין שלושה סוגי רגעים:

רגע של בלבול - מה קורה עכשיו?
רגע של הבנה - יש רעידת אדמה!
רגע של פעולה - לצאת החוצה או למצוא מחסה.

אבל ברעידת אדמה כל רגע הוא קריטי. מכאן נובעת החשיבות הגדולה בקבלת התרעה, שמאפשרת לנו לדעת על רעידת האדמה בראשיתה ומספקת רגע נוסף ומשמעותי לפעול - רגע שיכול להציל חיים. מרגע קבלת התרעה - יש שניות בודדות עד עשרות שניות בודדות לפעול ולהגיע למקום בטוח, תלוי במרחק מהמוקד. היכולת לדעת רגע אחד לפני, אפילו זמן קצר, היא ההבדל בין אסון להצלת חיים.

 

לעדכונים בזמן אמת, שאלות תשובות וכל הפרטים בנושא- היכנסו לאתר פיקוד העורף